Millainen on hyvä verkkokurssi?

Millainen on hyvä verkkokurssi?

Hyvä verkkokurssi ratkaisee asiakkaalta selkeän ja akuutin ongelman. Se tarjoaa toimivan menetelmän, kannustaa onnistumaan ja auttaa ottamaan opitun tiedon käyttöön. Siinä hyvä verkkokurssi pähkinänkuoressa. Lue koko tarina, jotta onnistut oman kurssisi suunnittelussa.

Hyvä verkkokurssi

  1. Toteuttaa rajatun ja konkreettisen muutoksen valitulle asiakasryhmälle.
  2. Ratkaisee 1) selkeän, 2) polttavan, 3) akuutin ja 4) mielellään jatkuvan ongelman.
  3. Tarjoaa selkeän menetelmän ja polun muutoksen saavuttamiseksi, ei vain irrallisia vinkkejä ja ideoita.
  4. Innostaa käymään läpi muutoksen käyttämällä aiheeseen sopivia menetelmiä.
  5. Saa ottamaan tiedon käyttöön, muuttaa tiedon tai taidon tavoiksi, joista on konkreettista hyötyä.

Millainen on hyvän verkkokurssin aihe?

Aihetta ei voi oikeastaan irrottaa verkkokurssin tekijästä. Aiheen olisi hyvä kiinnostaa sinua, jotta bisneksen rakentaminen sen ympärille olisi sinulle mahdollisimman mielekästä.

Kannattaa aloittaa sellaisesta aiheesta, jolle voi ajatella olevan mahdollisimman paljon kysyntää. Jos kohderyhmä on liian pieni, verkkokurssiliiketoiminnasta on hankala saada kannattavaa.

Valitse siis tarpeeksi iso kohderyhmä, jonka voit tavoittaa. Se, miten heidät tavoitat, ei tarvitse heti olla selvillä. Siihen kyllä löytyy ratkaisu myöhemmin.

Millaisia ongelmia hyvä verkkokurssi ratkaisee?

Verkkokurssista kannattaa tehdä sellainen, että se on helppo myydä. Myyntiä ja itse asiassa ihan kaikkea muutakin helpottaa se, että verkkokurssi ratkaisee selkeän ongelman. Lisäksi ongelman on hyvä olla myös akuutti ja polttava – ja mielellään jatkuva.

  • Akuutti tarkoittaa sitä, että asiakas tarvitsee verkkokurssia ongelmansa ratkaisemiseksi juuri nyt.
  • Polttava puolestaan tarkoittaa, että ongelman ratkaiseminen tuo selkeän helpotuksen, eli ratkaisu on "must-have" eikä "nice-to-have".
  • Jatkuva tarkoittaa sitä, että verkkokurssin suorittaminen vaikuttaa pitkällä aikavälillä kävijän elämään. Se opettaa esimerkiksi taidon, josta on hyötyä koko elämän ajan. Näin verkkokurssin arvo tuntuu suuremmalta.

Ongelman ratkaisu tuo toisin sanoen muutoksen parempaan asiakkaan elämässä. Verkkokurssin ansiosta asiakas tulee jossain paremmaksi. Myynnissä on tärkeää kulkea aina jotain kohti (parannus) ja poispäin jostain (ongelma). Molempia tarvitaan, mutta niiden painotus vaihtelee kurssikohtaisesti.

  • Vinkki. Yksi yleinen virhe on se, että tehdään verkkokurssi, ja jos se ei myy, vaihdetaan aihetta. Ennen kuin vaihdat aihetta, kannattaa kokeilla erilaisia myyntiviestejä eri näkökulmilla. Onnistuminen on monesti kiinni oikein muotoillusta viestistä.

Millaisia ongelmia verkkokurssin avulla voi sitten ratkaista? Perusongelmat voidaan yksinkertaistaen jakaa kolmeen pääryhmään:

  • Ammattitaito ja raha
  • Ihmissuhteet
  • Terveys- ja hyvinvointi

Nämä ovat korkean tason aiheita, elämän ydinkysymyksiä, joihin lähes jokainen etsii jatkuvasti parannuksia. Lisäksi verkkokurssi tarvitsee idean, joka rajaa aiheen sopivan kokoiseksi. Jos aihe on esimerkiksi naisten kehonpainotreeni, silloin idea voisi olla kehonpainotreeni raskaana oleville naisille tai kiireisille uranaisille.

Millaiset opetusmenetelmät toimivat?

Verkkokurssin tehtävä on saada aikaan muutos, jonka asiakas haluaa elämäänsä. Siihen on erilaisia tapoja, jotka vaihtelevat aiheen ja asiakkaan mukaan.

Kun käytät selkeää opetusmenetelmää – omaa, lainattua tai tuunattua – se usein helpottaa tiedon omaksumista.

Hyvä opetusmenetelmä saa ottamaan opitun tiedon käyttöön. Siihen tarvitaan usein rohkaisua ja kannustusta, pelkkä tiedon jakaminen ei riitä. Liikuntavalmennuksessa se voi tarkoittaa kehuja suorituksista ja muistutusta siitä, että jälleen ollaan yksi askel lähempänä tavoitetta.

Hyvä verkkokurssi antaa tehtäviä, eikä jätä osallistujia yksin miettimään, mitä tiedon kanssa voisi tehdä. Kurssilaisia voi osallistaa esimerkiksi tehtävillä ja keskusteluilla sekä aktivoida auttamaan toisia.

Yhteisö ja vertaistuki voi olla merkittävä osa verkkokurssin tuottamaa arvoa, vaikka tekijän rooli olisi vain vastata kysymyksiin. Toisaalta, jos verkkokurssi opettaa käytännöllisen taidon, vaikkapa akun vaihdon läppäriin, siihen ei tarvita yhteisön tukea, vaan selkeät ohjeet riittävät.

Millainen on hyvän verkkokurssin sisältö?

Verkkokurssin sisältö voidaan jakaa kahteen luokkaan:

  • Vinkit ja ideat. Ne ovat kivoja mutta eivät yksin riitä. On tärkeä nivoa ne osaksi muutosmatkaa.
  • Askelmerkit tai kartta. Niillä päästään pisteestä a pisteeseen b. Kyseessä on selkeä menetelmä tai polku, jota seurataan.

Vinkit ovat vähän niin kuin karkkia, joita on kiva jakaa. Mutta muutos on verkkokurssin pihvi. Siksi on tärkeää, että kaikki yksittäiset seikat edistävät tavoiteltua muutosta.

Yksi yleinen virhe on ahtaa verkkokurssiin liikaa sisältöä. Ajatus menee niin, että mitä enemmän sisältöä, sitä enemmän asiakas saa arvoa. Näin asia ei ole.

Hyvällä verkkokurssilla on vain olennainen sisältö, jolla saadaan aikaan haluttu muutos.

Sisällön ja rakenteen pitäisi olla johdonmukainen ja selkeä. Jotta tässä onnistuu, tarvitaan asiakasymmärrystä – esimerkiksi, missä tilanteissa ja miten asiakas suorittaa verkkokurssin.

Tämän perusteella voi sitten muotoilla kurssin sopivaksi. Jos kurssia kuunnellaan autossa, pelkkä ääni riittää. Kokkikurssille kannattaa laittaa valmistusvideoiden lisäksi reseptit, joihin on helppoa palata myöhemmin.

Hyvän verkkokurssin sisällön julkaisu on myös rytmitetty oikein. Jos kaiken julkaisee kerralla, siitä saattaa seurata infoähky. Verkkokurssi on hyvä miettiä etenevänä  prosessina ja ajastaa sisältöjen julkaisu.

Voit lähettää uusista opintokokonaisuuksista sähköposti-ilmoitukset, mikä pitää prosessin käynnissä. Toisaalta, jos kyseessä on ikivihreä kurssi, jonka voi käydä milloin vain ja omassa tahdissa, silloin voi julkaista kaiken sisällön kerralla.

Miksi asiakkaat ovat valmiita maksamaan verkkokurssista?

Miksi joku ostaa verkkokurssin, vaikka on netti on pullollaan ilmaista tietoa? Koska joku muu on nähnyt kaiken vaivan, hän on käynyt läpi saman asian itse ja kerännyt osaamisensa avulla yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon. Tällä on iso arvo maailmassa, jossa kaiken tiedon löytää googlaamalla.

Digitaalisessa liiketoiminnassa raha on tärkeä mittari. Se mahdollistaa kannattavan ja kestävän liiketoiminnan, jonka ansiosta asiakasta voidaan palvella jatkossakin. Toinen hyvä mittari on se,  kuinka paljon asiakkaalle pystyy tarjoamaan arvoa.

Huom. Maksullisuudessa on se hyvä puoli, että asiakas sitoutuu muutokseen. Ei ole mitenkään tavatonta hamstrata ilmaisia verkkokursseja, mutta sitten ne jäävät suorittamatta.

Hyvä verkkokurssi on verkkokurssibisneksen perusta

Bisnestä ja verkkokursseja kannattaa ajatella jatkumona.

  1. Voit aluksi tehdä ja myydä edullisen verkkokurssin, joka on helppo ostaa, koska ostokynnys on matala.
  2. Tee sen jälkeen arvokkaampi kurssi. Jatkomyynti on mahdollista, kun olet lunastanut ensimmäisellä kurssilla antamasi lupauksen.

On aina helpompi myydä olemassa oleville asiakkaille kuin etsiä uusia. Olet jo osoittanut, että pystyt konkreettisesti auttamaan asiakasta ja olet näin rakentanut luottamusta. Pystyt auttamaan vielä enemmän, mikset tekisi niin.

Sinulla on osaamista, jonka voit paketoida verkkokurssiksi. Campwirella se onnistuu helposti. Myös myynti on vaivatonta, sillä Campwiressa on kaikki suomalaiset maksutavat verkkopankista mobiililompakkoon.  Mutta mistä aiheesta verkkokurssi kannattaisi tehdä?

Näin löydät aiheen verkkokurssillesi

Sinulla on osaamista, jonka voit paketoida verkkokurssiksi. Mutta mistä löytyisi sopiva aihe? Siihen on 5 helppoa ja toimivaa tapaa.

Löydä oikea aihe
Ohoh! Jotain meni pieleen. Kokeile vielä uudestaan.